A karbantartási mód lehetővé teszi, hogy a weboldalad karbantartása során, felhasználóbarát értesítés jelenjen meg a felhasználók számára a meghibásodott weboldal helyett. Ezenkívül lehetővé teszi a karbantartási feladatok biztonságos elvégzését, miközben gondoskodik arról, hogy a weboldaladhoz továbbra is hozzá férhessenek a hozzáféréssel rendelkező felhasználóid.

A WordPress weboldaladat karbantartási módba szeretnéd állítani?

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan lehet egyszerűen karbantartási üzemmódba helyezni a WordPress weboldalad. Megmutatjuk azt is, hogyan lehet a karbantartási mód oldalt kellemesebbé, segítőkésszé és felhasználóbarátabbá tenni.

Miért és mikor kell a WordPress-t karbantartási módba helyezni?

A WordPress weboldalat építésével, testre szabásával dolgozhatsz anélkül is, hogy karbantartási módba kellene helyezni. Új tartalmakat tehetsz közzé, finomabb beállításokat hajthatsz végre, frissítheted a kinézetet (weblap építő pl.: Divi) és a bővítményeket.

Viszont előfordulhat, hogy hosszabb ideig kell dolgoznod a weboldaladon, pl.: új témát állítasz be, vagy megváltoztatod a weboldalad működését, pl.: hivatkozások, értékesítési oldal stb. Ez idő alatt a weboldalad sérülékeny lehet és nem kívánt tartalmak, működések is megjelenhetnek a felhasználóidnak.

Ha a weboldalad nagy forgalmú, akkor nem szabad, hogy a felhasználók egy sérült weboldalt láthassanak, mert ez rossz felhasználói élményt jelent, és rossz benyomást kelt számukra.
A helyzet kezelésének általános módja egy átmeneti weboldal létrehozása. Ez lehetővé teszi, hogy tesztkörnyezetben dolgozz a weboldaladon, és csak a változtatások elvégzése után kapcsold vissza az élő, eredeti weboldalad.

Így néz egy karbantartási oldal:

 

A WordPress weboldalad karbantartási módba helyezése lehetővé teszi a felhasználóbarát értesítések megjelenítését, alternatív linkeket a látogatáshoz, és megadhatod a karbantartás időpontját is.

Ezt követően nézzük meg, hogyan lehet egyszerűen karbantartási vagy fejlesztés alatt álló üzemmódba helyezni a WordPress weboldalad.

A karbantartási üzemmód beállítása a WP Maintenance Mode WordPress bővítmény segítségével

Első lépésként telepítened és aktiválnod kell a WP Maintenance Mode WordPress bővítményt.
Az aktiválás után be kell lépni a WordPress vezérlőpultba, majd
Beállítások > WP Maintenance Mode menüpontba a bővítmény beállításainak konfigurálásához.

General – Általános beállítások

A bővítmény beállítási képernyője öt lapra (fülre) van felosztva. Alapértelmezés szerint megjelenik az Általános (General) beállítások lap.

1. Status [Állapot]: Az Általános lapon az első lehetőség az Állapot, amely alapértelmezés szerint inaktiválva (Deactivated) van. Annak érdekében, hogy a WordPress-webhely karbantartási módba kerüljön, be kell állítanod azt „Activated” állapotba.

2. Bypass for Search Bots [Útmutató a keresési robotokhoz]: Ha azt szeretnéd, hogy a keresőmotorok pl.: Google a karbantartási módban láthassák a weboldalad, akkor az ‘Útmutató a keresési robotokhoz’ opciót Yes [Igen] értékre kell állítanod. Ha van már létrehozott, tartalommal is rendelkező weboldalad, akkor azt javasoljuk, hogy állítsd Igen értékre.

3 – 4. Backend Role, Frontend Role: A bővítmény lehetővé teszi, hogy Te, mint rendszergazda, teljes hozzáférést kapj a weboldaladhoz a karbantartási mód alatt. Ez azt jelenti, hogy láthatod a működő weboldalad és bejelentkezhetsz a WordPress irányítópultjára. Ha ki vagy jelentkezve, akkor természetesen a karbantatartási oldalt fogod Te is látni. Megadhatod, hogy mely felhasználói szerepekhez férj hozzá a weboldal elejéhez (látható rész) és háttéréhez (nem látható rész), miközben a karbantartási módban van. Alapértelmezés szerint csak adminisztrátorra van állítva.

5. Robots Meta tag: Ha szeretnéd, hogy a Google továbbra is kövesse a weboldalad, akkor állítsd ‘index, follow’-ra, ha nem akkor no index, no follow-ra.

6. Redirection [Átirányítás]: Ha szeretnéd a felhasználókat a bejelentkezés után más URL-re (linkre) irányítani, akkor itt tudod megadni a link elérhetőségét.

7. Exclude [Kizárás] : Ha szeretnél kizárni oldalakat a karbantartási módból, akkor azokat itt lehet megadni. Ezt azt jelenti, hogy az itt felsorolt oldalak továbbra is elérhetőek a karbantartási mód alatt. Javasolt, hogy a felsoroltakat ne töröld ki.

8. Notice [Értesítés]: Ha szeretnél értesítéseket kapni a karbantartási mód alatt is, akkor kapcsold be.

9. Dashboard link [Irányítópult link]: Ha szeretnéd hozzá adni az irányítópult linkjét, és jelenjen meg a karbantartási oldalon, akkor állítsd Igen-re. (Ez abban az esetben hasznos, ha a WordPress-be történő belépésedet a weblapodon elhelyezett belépő (login) oldalon tetted meg eddig, de nem szeretnéd külön beírni a belépő oldal linkjét: www.valami.hu/wp-admin

FONTOS: Miután elégedett vagy a beállításokkal, a változtatások tárolásához kattints a Save Settings [Beállítások mentése] gombra.

Design – Kinézet beállítása

A WP Maintenance Mode lehetővé teszi, hogy gyönyörű céloldalakat készíts, melyeket karbantartási módban lehet megjeleníteni. A céloldal létrehozásához egyszerűen kattints a Design [Kinézet] fülre a bővítmény beállításainak oldalán.

10. Title (HTML tag) [HTML Cím]: Ez a böngésző fül elnevezése lesz, ide egyszerűen beírhatod a következőt: Karbantartás vagy Karbantartás alatt.

11. Heading [Főcím]: Karbantartás vagy bármi más szöveget is megadhatsz, majd kiválaszthatod a szöveg színét is.

12. Text [Szöveg]: Ide olyan szöveget lehet írni, amivel részletesebben is leírod a karbantartást vagy egyéb információt pl.:

Elnézést a kellemetlenségért. Webhelyünk jelenleg tervezett karbantartáson megy keresztül. Köszönöm a megértést.

13. Text szöveg szín kiválasztása: Itt tudod kiválasztani a fenti szöveg színét.

14. Chose type [Típus választás]: Karbantartási oldal kinézet hátterének módosítása.
– Háttér szín – itt a háttér színét tudod kiválasztani
– Háttérkép feltöltése – kép feltötlése háttérnek
– Előre meghatározott kép kiválasztása – A bővítmény képek közül lehet választani.

15. Upload background [ Háttérkép feltöltése]: Ha nem szeretnél egyszínű hátteret, akkor itt tudsz képet beállítani. Ha egy jó képre van szükséged, akkor Pexels oldalról is le tudsz tölteni szabadon felhasználható képeket.

14. Chose type [Típus választás]: ‘Előre meghatározott kép kiválasztása’ gyárilag beépített képek közül tudsz választani a kép feltöltés helyett.

FONTOS: Miután elégedett vagy a beállításokkal, a változtatások tárolásához kattints a Save Settings [Beállítások mentése] gombra.

Modules – Modulok beállítása: Visszaszámláló és a hírlevél regisztrációjának hozzáadása a WordPress karbantartási oldalon.

Ha hamarosan üzemmódba állítod a weboldalad, vagy csak tudatni szeretnéd a felhasználókkal, hogy mikor fog felállni a weboldalad, akkor erre egy visszaszámláló-időzítő modult használj, amelyet ez a bővítmény szintén tartalmaz.

16. Countdown [Vissszaszámláló]: Úgy állíthatod be, hogy a bővítmény Modules [Modulok] fülre kattintasz. Itt kiválaszthatod a kezdő dátumot, vagy megadhatod a hátralévő időt. A visszaszámláló színét is kiválaszthatod a Color résznél.

17. Subscribe [Feliratkozás]: Azt is engedélyezheted, hogy a felhasználók feliratkozzanak és értesítést kapjanak, amikor a weboldalad visszatér. Ezeket a felhasználókat a bővítmény segítségével értesíthetjük, de ez automatikusan nem íratja fel őket az email listádra.

18. Social Networks [Közösségi oldalak]: Itt a közösségi média profiljaid linkjeit adhatod hozzá, mely a karbantartási mód oldalon fog megjelenni. Egyszerűen írd be vagy másold be a közösségi média profil URL-ed, és a bővítmény automatikusan megjeleníti a közösségi gombokat. Figyelj oda, hogy a profilod teljes URL linkjét kell megadni pl.: https://www.facebook.com/valami.
Ha szeretnéd, hogy a közösségi ikonok megjelenjenek, akkor a Show social networks -nél a Yes -t válaszd.

19. Contact [Kapcsolat]: Itt tudod engedélyezni, hogy a karbantartási oldalon megjelenjen e az email címed, mint elérhetőséged.

20. Google Analytics: Opcionálisan engedélyezheted a Google Analytics szolgáltatást is, és hozzáadhatod a követési azonosítódat is a Tracking code mezőben.

FONTOS: Miután elégedett vagy a beállításokkal, a változtatások tárolásához kattints a Save Settings [Beállítások mentése] gombra.

Manage bot – Chatbot hozzáadása és beállítása

21. Manage Bot : A bővítmény lehetővé teszi egy előre programozott élő chat bot beállítását is, amely egy interaktív beszélgetési súgódobozt tartalmaz. Ezzel a funkcióval udvariasan megkérdezheted a felhasználót, hogy szeretne-e feliratkozni.

Érdemes profil képet is feltölteni hozzá, mert úgy hitelesebb lesz. A feliratkozott email címek listáját ugyan ebben a bővítményben találod: Modules > Subsrcibe innen ki tudod exportálni, így amikor újra aktív a weboldalad, tudsz nekik emailt küldeni.

22. Status [Állapot]: Ha engedélyezed a botot (Status – Activated-re állítod), akkor elrejti a karbantartási mód tartalmát, amelyet az Általános beállítások oldalon állítottál be és helyette így kinézni a chatbot a weboldaladon:

23. Bot Name [Bot neve]: Itt tudsz nevet adni a botnak. pl: Péter.

24. Upload avatar [Profil kép feltöltés]: Itt tudsz feltölteni egy profil képed pl.: magadról, hogy hivatalosabb legyen a chatbot.

25. Message 1 – 10.  [Üzenet]: Ezekben a mezőkben szereplő szövegeket át lehet írni.

FONTOS: Nagyon fontos, hogy az {ezekben a jelekben szerelő szavakat nem szabad átirni}, mert ezeket a program használja szöveg azonosításra.

Segítségképpen, íme magyarul a szöveg, melyet nyugodtan beilleszthetsz a porgramba a CTRL+C      CTRL + V billenytűkombinációk segítségvel.

————————————

Hello! Az én nevem {bot_name}, Én vagyok a weboldal tulajdonosa, és most a Te asszisztensed szeretnék lenni.
Csak néhány kérdésem van.
Hogy hívnak?
Írd ide a neved…
Nagyon örvendek, hogy itt találkozunk {visitor_name}!
Ahogy látod, a weboldalunk hamarosan elindul.
Tudom, nagyon izgatott vagy, hogy lásd, de néhány napra még szükség van a befejezéshez.
Szeretnéd először látni?
Mondj többet                                                    Nem érdekel
Szuper! Kérlek, add meg itt az e-mail címed, és küldök Neked egy üzenetet, amikor készen áll a weboldalunk.
Írd ide az e-mail címed…
Szomorú ezt hallani, {visitor_name} 🙁 Akkor legközelebb…
Megvan! Köszönöm, és hamarosan találkozunk itt!
Legyen szép napod! 🙂

————————————

FONTOS: Miután elégedett vagy a beállításokkal, a változtatások tárolásához kattints a Save Settings [Beállítások mentése] gombra.

GDPR – Adatvédelmi irányelvek hozzáadása

26. Status [Állapot]: Itt tudod engedélyezni a GDPR-t az Activated-re állítva.

27. Link name [Link neve]: Itt tudod elnevezni a linket, ami megjelenik a karbantartási oldalon.
Privacy Policy – Adatvédelmi Irányelvek

28. P.Policy page link: Itt tudod megadni az Adatvédelmi irányelvek oldalad linkjét pl.: www.valami.hu/adatkezelesi-iranyelvek. Ehhez szükséges, hogy legyen kész, vagy közzé téve az erről szóló oldal. Ahhoz, hogy ez működjön, a bővítményen belül a General [Általános] fülre kell kattintanod, majd az Exclude [Kizárás]-nál meg kell adnod az adatkezelési link utolsó részét új sorba beírva:

www.valami.hu/adatkezelesi-iranyelvek   esetén csak a színnel jelölt részt írjuk ide. Tehát: adatkezelesi-iranyelvek

29. P.Policy link target: Ha valaki rákattint a karbantartási oldalon az Adatvédelmi irányelvek linkre, akkor két dolog történhet, melyek közül választhatsz. A tartalom ugyan azon az oldalon vagy új oldalként jelenjen meg.

30. Contact form ‘tail’: Az itt lévő szöveg helyére a következőt beillesztheted (a pirossal jelölt részeket nem szabad átírni):

Ez az űrlap összegyűjti az Ön nevét és e-mail címét, hogy visszajussunk Önhöz. Nézd meg <a href=”#”>Privacy Policy</a> oldal, hogy teljes mértékben megértsük, hogyan védjük és kezeljük az Ön által benyújtott adatokat.

31. Subscribe form ‘tail’: Az itt lévő szöveg helyére a következőt beillesztheted (a pirossal jelölt részeket nem szabad átírni):

Ez az űrlap összegyűjti az e-maileket, hogy felvehessük Önt hírlevelünk listájába. Nézze meg a <a href=”#”>Privacy Policy</a> oldalt, hogy teljes mértékben megértse, hogyan védjük és kezeljük a benyújtott adatokat.

FONTOS: Miután elégedett vagy a beállításokkal, a változtatások tárolásához kattints a Save Settings [Beállítások mentése] gombra.

Reméljük, hogy ez a cikk segített megtanulni, hogyan lehet a WordPress weboldalt karbantartási módba helyezni, és mindezt könnyen.

Ha tetszett ez a cikk, akkor kövess minket a Facebook oldalunkon is.

Lépésről lépésre felépített, azonnal használható tudásanyag cikkeink segítik a weblapod építését. Érted vagyunk, hogy egyszerűbb és hatékonyabb legyen a weblap építés.

Szabó Zoltán